SAVALL, JORDI: LA FOLLIA
CD Verzamelprogrammas

La follia, Werken van Anoniem, Ortiz, Cabezon, del Enzina, Martin y Coll, Corelli en Marais. Jordi Savall met ensemble. Alia Vox AVSA 9805 (54’54”). 1998

 

Een Fol(l)ia is een dwaasheid, ook een idée fixe. In de muziek betreft het een oude Spaanse of Portugese dansvorm in 3-delige langzame vorm met een ostinato bas. Jordi Savall bracht een achttal in min of meer chronologische vorm samen, te beginnen met een anoniem exemplaar uit de Folias antiguas. De verzameling had ook nog werk van Stefani en Farinelli mogen bevatten en het dient terzijde nog te worden aangestipt dat na Corelli zich ook Vivaldi, d’Anglebert en nog weer later Liszt en  Rachmaninov (Corelli variaties) uitingen van het genre brachten.

Jordi Savall met zijn verschillende gamba’s koos een stel gelijkgestemde instrumentalisten als Rolf Lisveland (vihuela, gitaar, theorbe), Michael Behringer (klavecimbel, kamerorgel, claviorganum), Arianna Savall (harp), Bruno Coeset (basviool), Pedro Estevan (slagwerk) en Adela González-Campa (castagnetten) uit om deze muziek de vereiste oude, authentieke kleurwerking te verlenen. Gelukkig is hiermee niet alleen aan musicologische voorwaarden voldaan, maar wordt ook stijlvol en uitstekend verzorgd gemusiceerd. Interessant om zo’n mooie verzameling op hoog niveau uitgevoerd bijeen te hebben.