ORDINAIRES, LES: INNER CHAMBERS, ROYAL COURT MUSIC OF LOUIS XIV

Les Ordinaires: Inner chambers, Royal court music of Louis XIV. Hotteterre: ‘Prélude in D’ uit L’art de préluder sur la flûte traversière; Rochers, je ne veux; Couperin, F.: Concert royal nr. 1 in G; Marais: Pièces de viole boek 3 (ged.); Montéclair: ‘Je sens naître en mon coeur’ uit Brunètes anciènes et modernes; Fluitconcert nr. 2; Lully: ‘Chaconne’ uit Trio’s pour le coucher du roy.  Met Leela Breithaupt (fl), Erica Rubis (vdg), David Walker (vdg) en Allison Nyquist (v). Naxos 8.573814 (53’09”).

 

Het ensemble Les Ordinaires onder leiding van fluitiste Leela Breithaupt voet ons mee naar een dagje intieme kamermuziek aan het hof van de zonnekoning wanneer die zich even rustig terugtrok uit het de verplichtingen van zijn omvangrijke en vaak spectaculaire dagelijks leven met allerlei verplichtingen.

Dan werd het Trio royal opgeroepen om met de milde expressie van een traverso, een barokviool, een gamba en een theorbe om voor wat lichte verpozing te zorgen.

Waan u in een comfortabel vertrek en geniet onbekommerd van wat dit viertal met veel stijlgevoel laat horen. Wanneer u dat ’s avonds vlak voor het naar ben gaan doet, verzekert tot besluit Lully u van een goede nachtrust. Onderweg was het aardig om eens iets meer te horen van Michel de Montéclair (1667-1737).