OKRUASHVILI, JULIA: RUSSISCHE PIANOTRIO'S
CD Verzamelprogrammas

Julia Okruashvili: Russische pianotro’s. Babadzjanian: Pianotrio; Alyabev: Pianotrio in a; Rachmaninov: Pianotrio nr. 2 in d op.90 Trio élégiaque. Met Uliana Zhdanov (v) en Denis Zhdanov (vc). Profiel Medien 2PH 16092 (2 cd’s, 1u., 24’41”). 2018

Alexander Alyabyev (1787 - 1851) was een Russische officier bij de huzaren die ging componeren en die een vrij omvangrijk oeuvre bij elkaar schreef. Dat bestaat uit ruim tweehonderd liederen, waardoor hij geldt als een van de grondleggers van het Russische kunstlied. Hij schijnt veel tijd in ballingschap te hebben doorgebracht, wat hem de tijd om te componeren opleverde. Behalve dit Trio schreef hij zeven opera’s, twintig muziekkomedies, een symfonie, drie strijkkwartetten en waarschijnlijk een paar Pianotrio’s die dan vermoedelijk tot de eerste in hun soort uit de Russische muziekwereld behoren. 

Dat Tchaikovsky en Rachmaninov hun Pianotrio’s van de bijnaam élégiaque voorzagen om de wat trieste, melancholieke aard van hun werk te duiden, maakt zich bij Alyabayev al bemerkbaar. Alleen de Armeen Arno Babajanyan (1921 - 1983) als de jongste in het gezelschap onttrekt zich daaraan; zijn Pianotrio is uit 1952 en vertoont duidelijk sporen van Khatchaturian.

Het Pianotrio van Rachmaninov is het enige goed bekende werk in deze uitgave met louter driedelige werken. Het ontstond in 1893, maar onderging een paar wijzigingen in 1906 en 1913.

Met de strijkers Uliana Zhdanov en Denis Zhdanov zorgt de Russische, nu in Duitsland werkzame Julia Okruashvili voor een waardevolle introductie van twee mooie, onbekende werken, terwijl ze het er in het trio van Rachmaninov met haar kompanen niet eens zoveel minder van afbrengt dan het tot nu toe beste stel Ashkenazy/Visontay/Lidström (Decca 478.5346).