OLDAK, LAURENCE: INFLUENCES
CD Verzamelprogrammas

Laurence Oldak: Influences. Bach, J.S.: Partita nr. 2 in c BWV. 826; Preludium en fuga in Fis BWV. 858, in f BWV. 881, in a BWV. 543 (bew. Liszt); Koraalvoorspel ‘Ich ruf zu dir, Herr’ BWV 639 (bew. Busoni); Chopin: Pianosonate nr. 3 in b op. 58; Bach, C.P.E.: Pianosonate in A Wq. 65/32, H. 135. Klarthe Records K 089 (72’44”). 2018

In haar in 2013 opgenomen programma Dialogue met werken van Scriabin en Kirill Zaborov (Fuga Libera) combineerde de Franse pianiste Laurence Oldak van de Russische componist Scriabin met de jonge Franse componist Kirill Zaborov, die ook drummer en jazz pianist is in een poging naar invloeden en samenhang te zoeken.

In haar nieuwe uitgave Influences gaat ze een stap verder en tracht ze een verband te leggen tussen de romanticus Chopin de barokcomponist J.S. Bach en de classicist C.P.E. Bach als overgangsfiguur en Busoni als bemiddelaar en Bach senior op piano in plaats van op klavecimbel. In hoeverre ze daarin slaagt is ‘in the ear of the believer’.

Het resultaat is wel dat een aardig afwisselend, heel mooi gespeeld recital tot stand kwam met een intieme expressie in de Allemande en Sarabande van Bachs Partita nr. 2, een contrastrijke Sonate van Bach jr. en een weloverwogen verbeeldingsvolle derde Sonate van Chopin.