LI, TENG: 1939

Teng Li: 1939. Jongen: Concertino voor altviool en piano op. 111; Ullman: Liebeslieder von Ricarda Huch op. 26 nr. 1-5 (bew.); Hindemith: Altvioolsonate nr. 3; Hua: De weerspiegeling van de maan in Er-Quan (bew.); Klein: Duo voor viool en altviool. Met Meng-Chieh Liu (p) en Benjamin Bowman (v). Azica ACD 71301 (63’57”). 2015

 

Wat herinner ik me als achtjarige van 1939? Er was mobilisatie, een regiment was in het dorp gelegerd, er werd middenin het dorp door hen een houten kantine gebouwd, in formatie fietsten de militairen rond. Op de Tungsram AM radio hoorden we regelmatig het gebral van Hitler en de sussende woorden van Gerbrandy. Mijn vader had het druk als hoofd van de Luchtbescherming en plaatsvervangend commandant van de Vrijwille brandweer. Ja, het was een drukke, bedreigende en spannende tijd die ook zijn neerslag vond in de muziek.

De Chinese altvioliste Teng Li is niet alleen de eerste altviolist in het Toronto symfonie orkest, maar manifesteert zich ook als soliste. Het wekt enige verbazing dat uitgerekend zij, uit een totaal andere en veel latere wereld komend zich met een aan muziekwerken uit 1939 wijdt.  

Ze zorgt meteen voor een aangename kennismaking met het Concertino voor altviool en piano van de Belg Joseph Jongen. 

De liederen voor sopraan die Viktor Ullmann schreef voordat het Nazi noodlot toesloeg hebben vrij voor zichzelf sprekende titels: ‘Wo hast du all die Schönheit hergenommen’, ‘Am Klavier’, ‘Sturmlied’, ‘Wenn je ein schönes mir zu bilden gluckte’ en ‘O schöne Hand’. Ze zijn vervuld van bitterzoet, hoopvol verlangen, ook in een bewerking. Maar in wezen heeft het origineel van de Hindemith sonate als kern van het recital meer allure, zeker nu het werk met zoveel passie en expressieve kracht wordt vertolkt.

Met het stuk van Hua neemt Li ons terug naar haar vaderland in een tere elegie van een rondreizende blinde. 

Het net geen tien minuten durende microtonale Duo van Gideon Klein is het werk van een twintigjarige; een markant stuk waaruit vooral wanhoop spreekt; violist Benjamin Bowman voelt die sfeer net zo goed aan als Li. Ook pianiste Meng-Chieh Liu verricht haar taak zeer naar behoren.

De nieuwsgierige belangstelling van Li heeft zich zeer geloond.