LEFÈVRE, LAURENT: LE BASSON EUROPPÉEN

Laurent Lefèvre: Le basson européen. Koechlin: Fagotsonate op. 71; Saint:Saëns: Fagosonate in G op. 168; Hindemith: Fagotsonate. Bourdeau: Solo de basson nr. 1; Sluka: Fagotsonate; Pierné: Solo de concert op. 35. Met Emmanuel Strosser. Artie’s Records 5051083127158 (54’10”). 2017

 

Kijk als niet-fagottist eens op Wikipedia om te zien hoe het aantal kamermuziekwerken voor fagot sinds een handjevol uit de barok in de romantiek  niet zozeer, maar in de twintigste eeuw haast exponentieel voortzet en in de eenentwintigste al minstens zestien werken opleverde. Veel van die composities zijn door fagotspelers zelf geschreven vandaar dat het wemelt van onbekende namen.

De Fransman Laurent Lefèvre, eerste fagot bij de Parijse Opéra en het Tonhalle orkest in Zürich koos een half dozijn duo- en solowerken, met een begrijpelijke voorkeur voor Franse, uit voor een recital met werken die dateren uit het eind van de negentiende tot het midden van de twintigste eew, waaronder stukken van Eugène Bourdeau (1850-1925) en Lubos Sluka (1928). 

Wie zelf fagot speelt, zal veel van dit repertoire goed kennen, voor gewone muziekliefhebbers zal het terra incognita zijn. Lefèbre en Strosser plaatsen de muziek die ze hier spelen in het best mogelijke daglicht. Het is wel aan te raden om deze interessante cd bij beetjes tegelijk te genieten.