LIESKE SPINDLER GUITARS: BOTTOM'S DREAM

Gitaarduo Wulfin Lieske en Fabian Spindler: Bottom’s dream. Lieske: Bottom’s dream; Mingus: Good-bye pork pie hat; Piazzolla: Tango suite. Challenge CC 72511 (52’24”). 2010

 

De nodige originaliteit en zoeklust kan het hitaarrduo Lieske Spindler guitars niet worden ontzegd. Voor het eerst manifesteerde het zich op cd met een aan Albéniz gewijd programma (Challenge CC 72374). En nu dit heel gemengde programma.

Het stuk van Mingus werd gemaakt als eerbetoon aan de klarinettist Lester Young en is een prachtig alternatief van de bekende bewerking door rock gitarist Jeff Beck.

Piazzolla’s vele tango’s leven voort in talloze bewerkingen, maar eentje voor twee gitaren van een drietal behoort tot de zeldzaamheden, is evenwel heel passend voor het genre. Dit gitaarduo geeft er de juiste sfeer van melancholie en exotica inclusief opwinding aan mee met ondertonen van Tarrega.

Last but not least is daar het titelitem van Lieske zelf, Bottom’s dream. Het bestaat uit vier royaal lange delen: ‘Tango melancolique’, ‘Westcoast’, ‘Oriental’ en ‘Rush’, een opdracht van het internationale gitaarfestival Adelaide in 2007. Hier begon de tango als een stuk voor gitaar en cello (de Tango), maar groeide met expliciet gevoel voor humor en de verrassende trekken die ook blijkt bij Ravi Shankar (‘Oriental’) en Keith Jarrett (‘Rush’) en het minimalisme (‘Rush’) uit tot vierdeligheid.

Uiteraard zijn er geen betere pleitbezorgers voor deze muziek dan de huidige uitvoerenden. Heel speciaal!