KERMANI, KYMIA: ODE AAN DE RAPSODIE

Kymia Kermani: Ode aan de rapsodie. Boutry: RapsodieAsuka’Excoffier: Rhapsodie provençale; Danieli: Ode agli abitatori di un albero abbattuto; Debussy: Première rhapsodie; Borris: Rapsodie en capriccio op. 94; Gershwin: Rhapsody in blue (bew. Gentili-Tedeschi). Met Alba Gentili-Tedeschi (p). Genuin GEN 18625 (66’25”). 2017

Onder de titel Ode aan de rapsodie plaatst de Nederlandse, vooral in Duitsland actieve klarinettiste Kymia Kermani de voor de meesten onbekende driedelige Rapsodie van Roger Boutry, de eendelige Rhapsodie provençale van Lucien Excoffier, de Ode van Irlando Danieli en de Rapsodie en capriccio van Siegfried Borris tegenover de bekende Rhapsodie van Debussy en de dito tot de essentie gereduceerde Rhapsody in blue van Gershwin waarin de klarinet sowieso een belangrijke rol speelt.

Het is goed dat dit cd debuut van haar er nu is, want verdiend heeft ze een betere verspreiding van haar grote latent. Ze bezoekt allereerst het Japen vann Boutry met Asuka (‘La riviére Asuka’, ‘Danseuses de Kinoe’ en ‘Rush hour’), daarna de Franse Provence van Excoffier, ‘zingt’ dan een loflied van Danieli, introduceert Borris en duikt tot besluit nog even in twee oude bekenden.

Samen een bundel mooi twintigste eeuws repertoire met vier cd premières dat deels nieuwe wegen ontsluit en incidenteel ruimte voor improvisatie biedt. Met een ideale wijze van geven en nemen, belangrijk voor een goed op elkaar ingesteld duo en een synchroon lopende intuïtie zorgt het tweetal voor een stel heel doorleefde en erg fraai klinkende verklankingen. Hopelijk blijft het niet bij deze ene uitgave. Een inspiratiebron voor andere klarinettisten.