ILLEVOLD, BENTE: KLAGEN FRA DE DYPE SKOGER

Bente Illevold: Klangen fra de dype skoger. Rebne/Elblaus: DSDHT; Kruse: Bom-bombardino. Met Anders Kregnes Hansen. Lawo KWC 1191 (46’21”). 2019

Voor wie Noorwegen bezoekt liggen de fjorden aan de westkust het meest voor de hand, maar je hebt bijvoorbeeld ook de bosrijke provincie Innlandet aan de zuidoost kust waar het plaatsje Rendalen ligt. Daar vond de Noorse eufonium (tenortuba) speelster Bente Illevold haar inspiratie voor het project ‘Geluiden uit de diepe bossen’. Ze omgeeft dat met allerlei persoonlijke sociale en psychologische argumenten die tenslotte hun neerslag vonden in de driedelige solo die Rune Rebne (1961)/Ludvig Elblaus  3-delig DSDHT voor eufonium ‘and Fixed Media’ schreef. 

Bjørn Howard Kruse (1946) droeg zijn vijftiendelig Bom-bombardino voor eufonium en slagwerk bij.

Vergeleken met de opname ‘Music for euphonium and orchestra’ van Roland Fröscher (Naxos 8.570725) die het Capriccio van Jean Balissat als enige oorspronkelijke compositie bevat en de beide opnamen van David Childs met o.a. werken van Vaughan Williams, Gregson, Mealor en Ball (Chandos CHAN 10997) is de Noorse bijdrage heel origineel en verfrissend.

Met een rijke, warme toon en schijnbaar zonder enige moeite vertolkt Bente Illevold ook daar waar veel van haar virtuositeit wordt verlangd dit tweetal originele, goed benaderbare werken. Op slagwerker Anders Kregnes Hansen kan ze in het werk van Kruse bouwen.

Aardige ontdekking waar iedereen die eens wat verder van de gebaande muziekpaden wil afdwalen plezier aan zal beleven. De suggestie wordt gewekt dat nog meer volgt.