GIULINI, CARLO MARIA: SCHUMANN, SYMFONIE NR. 3; OUVERTURE MANFRED; TCHAIKOVSKY: SYMFONIE NR. 2
CD Verzamelprogrammas

Carlo Maria Giulini: Tribute to Carlo Maria Giulini. Schumann: Ouverture Manfred op. 115; Symfonie nr. 3 in Es op. 97 Rheinische; Tchaikovsky: Symfonie nr. 2 in c op. 17 Klein Rusland. Philharmonia orkest. Praga PRD 350-135 (75’28”). 1956, 1958

 

Bij Praga heerst de goede gewoonte om mooie, interessante opnamen uit een wat verder verleden te restaureren en opnieuw uit te brengen.

In dit geval is Giulini aan de beurt met opnamen uit de tweede helft van de jaren vijftig toen hij nog vitaler dirigeerde dan op hogere leeftijd. Het gaat om hoogst sympathieke, goed verzorgde verklankingen.

Bij de Schumannvertolkingen (van EMI 575.462-2) zorgt hij voor krachtige ritmen en veel licht en schaduw, geeft ook ruimte aan innerlijke meditatie bij het beeld van de Keulse kathedraal en stoerheid aan Manfred.

De tweede symfonie van Tchaikovsky heeft grote distinctie. Het was de eerste versie die op cd verscheen (EMI 586.531-2) en de vitale realisatie heeft nog steeds grote zeggingskracht en verloopt in vlotte tempi, de finale is zelfs erg snel maar er wordt tijd genomen voor de overpeinzende ‘mars’ in het andantino. Dit is werkelijk een mooie herinnering aan de grote dirigent.