GOODALE, JOANNA: BACH IN A CIRCLE

Joanna Goodale: Bach in a circle. Goodale: Balkan Bach; After Yavaram msem; Sufi chaconne; After Bismillah; Güldür gül; Man che danam; Bach, J.S.: Fantasie en fuga in c BWV. 906; Koraalvoorspel Ich ruf zu dir, Herr BWV 639; ‘Adagio’ uit Klavecimbelconcert nr. 3 in d BWV. 974 (bew.); Preludium en fuga in d BWV. 851; Preludium in e BWV. 855a; Preludium en fuga in e BWV. 855; ‘Siciliano’ uit Fluitsonate in Es BWV. 1031 (bew.). Paraty PARATY 819169 (60’08”). 2018

De Zwitserse pianiste met een Brits-Turkse achtergrond die haar muziekopleiding in Genève kreeg en in Londen antropologie studeerde huldigt de opvatting dat muziek de grenzen van het normaal mogelijke kan overstijgen en het sublieme kan benaderen.

Door haar afkomst en studie staat ze waarschijnlijk vrij dicht bij de oorspronkelijk mohammedaanse Perzisch-Turks-Hellenistische spirituele en mystieke soefiwereld. In dit ‘concept’ recital legt ze een verband met de spirituele kant van Bach en gaf daarom deze uitgave de titel Bach in a circle, die ook had kunnen luiden ‘Wanneer Bach Soefi ontmoet’.

Aan de luisteraar is het of deze het onvermoede verband tussen de om en om geïmproviseerde eigen stukken met soms ronddraaiende derwisjen en het om en om gespeelde wek van Bach ook kunnen aanvoelen.

Op zijn minst is het experiment uniek en interessant en dat Goodall goed kan improviseren en pianospelen is al snel evident.