EISENGA: FOR MATTIA

Douwe Eisenga: For Mattia. for mattia; summit; the opposite; gentleman; Julia; pendulum waves; the cooper; carried away; on the edge. trptk ttk 0037 (45’09”). 2018

Van de Groningse, in Zeeland wonende componist Douwe Eisenga (1961) was wel reeds wat materiaal te vinden. Marcel Worms, Jeroen en Sandra van Veen namen een aantal pianowerken van hem op (Zefir ZEF 9619), meer composities zijn verspreid over heel wat cd verzamelprogramma’s te vinden. Zijn mogelijk bekendste werk is het Requiem dat hij in 2003 schreef ter herdenking van de watersnoodramp in Z.W. Nederland vijftig jaar eerder.

Maar hier gaat het om zijn cd debuut als pianist. De muziek daarop is deels geschreven voor de ouders van de jonge vrouw Mattia die in 2015 stierf door zelfdoding. Julia is een andere jonge vrouw die muzikaal is bedacht. De rest van het programma bestaat goeddeels uit korte bewerkingen van boerenliedjes.

Eclectische, beeldende gevoelsmuziek van iemand die ook voor het theater en film schrijft en in dit korte programma zeker weet te boeien. De uitgave is op sobere wijze luxueus. Wat ontbreekt is een duidelijke programmatoelichting. De voortreffelijke opnamekwaliteit compenseert dat enigszins.