CHANG, EVELYN: POETS FROM THRE EAST
CD Verzamelprogrammas

Chang, Evelyn: Poets from the east. Scriabin: Preludes op. 11 nr. 1-24; Ma Shul-Long: A sketch of the rainy harbour; Tabakova: Nocturne; Modétudes nr. 1-7; Desyatnikov: Suite Echo’s uit het theater. Avie AV 2168 (72’19”). 2008

 

Uit haar geboorteland Taiwan koos pianiste Evelyn Chang een naar het lijkt door Ma Shuii-Long op werk van Takemitsu geïnspireerd stemmingsbeeld van een regenachtige haven mee. Gelukkig is de muziek allerminst druilerig.

Ze begint met de 24 Préludes op. 11 van Scriabin, waarin ze net als Evgeny Zarafiants (Naxos 8.553997) en Piers Lane (Hyperion CDA 67057/8) als een muzikale Fabergé in staat blijkt om in een zeer kleine ruimte een schitterende wereld te scheppen.

Van de van origine Bulgaarse Dobrinka Tabakova wordt gelukkig meer en meer werk opgenomen.  In het tweetal hier gespeelde werken gaat ze op de Oosterse tour met toccata-achtige structuren.

Op het scheppen van sfeer komt het ook aan in de Echo’s uit het theater van de Oekraïnse filmmuziek componist Leonid Desyatnikov (1955) die zich hier eerder op het Franse dan het Russische theater lijkt te baseren.

De voordracht van deze zeer verschillend geaarde stukken door Evelyn Chang is van dien aard dat wie deze cd opzet bijna drie kwartier lang veel onverwacht luistergenot zal beleven.