CURRY, TOM: ALIGHT
CD Verzamelprogrammas

Tom Curry: Alight. Ravel: Mélodies hébraïques nr. 1 en 2 (bew.); Scelsi: Maknongan; Goebaidulina: Lamento; Bardwell: Tubasonate; Osborne: Rapsodie voor fagot (bew.); Oestvolskaja: Composition nr. 1 ‘Dona nobis. Pacem’. Met Vincent Fuh (p) en Iva Ugrčić (picc). Summit DCD 718 (59’25”).  

 

Bij het noemen van de (bas)tuba worden altijd herinneringen gewekt aan Priestley’s boek ‘Low notes on a high level’ waarin de lotgevallen worden beschreven van een besteld werk voor een onmogelijk laag klinkend concert voor een koperen blaasinstrument.

 

Omvangrijk zal het solorepertoire van de tuba met zijn zware en massieve, maar doordringende klank waarschijnlijk niet zijn, vandaar dat de virtuoze Amerikaanse tubaspeler Tom Curry behalve op wat oorspronkelijke werken van Scelsi en Russische herkomst is aangewezen op bewerkingen voor zijn  solistische cd debuut. Hij haalt alles wat maar aan expressie mogelijk is uit zijn instrument in een recital met vooral heftige thema’s van eenzaamheid en wanhoop, vrede en plechtigheid waarin weinig vrolijke, opwekkende momenten voorkomen. Hij wordt heel attent terzijde gestaan door pianist Vincent Fuh en in het laatste werk ook door piccolospeelster Iva Ugrčić.