COOLEN, SAKIA: DRIFTWOOD
CD Verzamelprogrammas

Saskia Coolen: Driftwood: A gift of time. ‘Rits’; ‘Shakuhachi’; ‘Puls’; ‘Estampie’; ‘Kooi’; ‘Gong’; ‘Recercare Vader Onser’; ‘Schorpioen’; ‘Virgo’; ‘Dumtek prelude’; ‘Snuffelbourrée’; ‘Snurksarabande’. Globe GLO 5269 (46’45”). 2019

De zeven Blokfluitsonates TWV. 41 van Telemann was de eerste cd uitgave die me in kennis bracht met Saskia Coolen. Dutch recorder repertoire met composities van Van Eyck, Van Noordt, Nozeman, De Fesch, Schickhardt, Bronnenmüller, Corelli, en Van Wassenaar was in 2004 de tweede opname die me attent maakte op Saskia Coolen. Daarna werkte ze in 2005 mee aan een opname met werken van Jacob van Eyck, samen met beiaardier Arie Abbenes (Globe GLO 5218) en het vervolg daarop Inspired by the bells (Globe GLO 5239). In 2008 verschenen kort na elkaar Divisions and fantasias (Globe GLO 5227) en was Diminutions and ostinati de volgende cd uit 2008 (Globe GLO 5233). Daarop speelde ze met gambist Rainer Zipperling en klavecinist Patrick Ayrton werken van Ortiz, Cabézon, Radino, Selma y Salverde, A. Gabrieli, Bassano, Rognoni, Falconieri, Virgiliano en Merula naast een paar eigen composities.

2015 was het jaar waarin ze met het BRISK Blokfluitkwartet composities van Willem Wander van Nieuwkerk opnam (Globe GLO 6261). Daarna kwam

A breath of new life met Nederlandse barokmuziek (Globe GLO 5264) in 2015, een jaar later gevolgd door 5 (Five) met het Vlaams Blokfluitkwartet (Aeolus AE 10276). 

Dit alles als nogal dorre opsomming van het vele materiaal waarmee Coolen de mooie Nederlandse blokfluittraditie heel productief voortzet. In het voorjaar van 2017 verbleef de fluitiste bijna twee maanden in het Sita Center for art and ecology in het Amerikaanse Oregon om nader te leren improviseren, maar ook te leren experimenteren. Het klinkend resultaat daarvan is deze opname Driftwood met nieuwe eigen solowerken in oude en nieuwe vormen, die mede werden geïnspireerd door oude muziekvormen, de Chinees/Japanse bamboefluit, minimal music, beatboxen, het spelen met lego en de natuur in Oregon.

Het klinkt alles heel eigen en apart en het blijkt dat de vaardigheden van Coolen als componiste en soliste door het verblijf in de V.S. nog zijn vergroot.