Componisten portretten

ALFVÉN

 

ALFVÉN, HUGO (1872 – 1960): MUZIKALE ZWEEDSE LANDSCHAPPEN

 

 

 

Van 1887 tot 1891 studeerde Alfvén aan het conservatorium in Stockholm en nam hij privé lessen bij Lindegrens terwijl hij tevens een kunstopleiding voor schilder volgde. Hij was vervolgens aks koorleider en hoofd van de muziekopleiding verbonden aan de universiteit van Uppsala gedurende de periode 1910 tot 1939.

 

Zijn muziek valt positief op door blijken van een behoorlijke orkestrale subtiliteit en een – inderdaad! – schilderachtig gebruik van harmonie en timbre. Bijna al zijn muziek is programmatisch van aard en in hoofdzaak gewijd aan de landschappen en zeegezichten uit Zuidelijk Zweden. Zijn bekendste werken zijn de Zweedse rapsodieën, maar daarnaast schreef hij vijf symfonieën, veel koorwerken en liederen.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Zweedse rapsodieën nr. 1-3; Een legende van de Skerries; ‘Elegie’ uit Gustav Adolf II. IJslands symfonie orkest o.l.v. Petri Sakari. Chandos CHAN 9313.

 

Cantates Rond de eeuwwisseling en De reformatie festiviteiten in Uppsala; De klokken. Lena Hoel, Karl-Magnus Frederiksson met het Stockholms filharmonisch koor en het Gävle symfonie orkest o.l.v. Stefan Parkman. Sterling CDS 1036-2.