Componisten portretten

ARNE

 

ARNE, THOMAS (1710 – 1778): COMPONIST VAN RULE BRITTANIA

 

 

 

Hoewel Arne de componist is van de melodie van Rule Brittania en hij in zijn tijd vooral werd gewaardeerd om zijn mooie vocale werken, heeft dat niet geleid tot blijvende bekendheid, zeker niet buiten Engeland. Maar wie hem nader wil leren kennen, kan gelukkig beschikken over een behoorlijk aantal cd opnamen, te beginnen met de zes Favourite concertos voor toetsinstrumenten (klavecimbel, orgel, piano) en orkest uit de jaren 1750 tot 1770. Mooi materiaal bevatten ook de 7 triosonates uit 1757. Zijn opera Ataxerxes met zijn Italiaans aandoende vocale manieren en recitatieven, waarmee hij in 1762 het Engelse publiek verraste, is gelukkig in een behoorlijke opname compleet voorhanden. En wat Rule Brittania betreft: daarvan bestaan natuurlijk legio versies.

 

 

 

Selectieve discografie

 

De 6 Concerten voor toetsinstrumenten. Nicholson met de Parley of y of instruments o.l.v. Peter Holman. Hyperion CDA 66509.

 

De 7 Triosonates. Collegium musicum. Chandos CHAN 0666.

 

Ataxerxes. Christopher Robson, Catherine Bott, Ian Partridge, Patricia Spence e.a. met de Parley of instrumenbts o.l.v. Roy Goodman. Hyperion CDA 67051/2.

 

Rule Brittania. Catherine Bott, Joseph Cornwell, Psalmody en de Parley of instruments o.l.v. Peter Holman. Hyperion CDA 67115.