Componisten portretten

BEACH

 

BEACH, AMY (1867 – 1944): AMERIKAANSE GRIEG

 

 

 

Amy Mary Beach was een Amerikaanse pianiste en componiste die in Henniker (New Hampshire) werd geboren en aan het eind van W.O. II in New York stierf. Ze maakte haar debuut in 1883 in Boston waar ze ook later bij voorkeur optrad. Ze componeerde orkestwerken, koorwerken, kamermuziek, pianowerken en liederen. Opmerkelijk is vooral dat ze feitelijk autodidact was.

 

Haar pianoconcert (1888/9) is een hoogromantisch stuk vol lyrische melodieën in de traditie van Liszt maar met aanknopingspunten bij Grieg en Dvorak. De symfonie dateert uit 1894/6 en ontstond onder invloed van haar kennismaking met Dvoraks Nieuwe Wereld symfonie: Beach besloot dat ook zij een soortgelijk werk kon schrijven op basis van vier Ierse volksmelodieën.

 

Het pianokwintet uit 1908 verdient echt de kwalificatie meesterwerk: het is een verrassend contrastrijk stuk. Het Thema met variaties voor fluit en kwartet is doortrokken van nostalgie.

 

De lyrische vioolsonate is ook een vrij vroeg werk uit 1897 dat ineens vaart krijgt in een perpetuum mobile scherzo. Het eendelige strijkkwartet daarentegen werd begonnen in 1921, maar werd in 1929 voltooid en pas na ’s componisten dood gepubliceerd. Het werk is gebaseerd op drie thema;s uit de volksmuziek van Alaska. De Pastorale heeft opnieuw een herkenbaar persoonlijk karakter maar de partijen voor de houtblazers kwam ook pas veel later tot stand. Dreaming is een soort Lied ohne Worte voor cello en piano.

 

In de pianowerken kijken soms Schumann, Beethoven, Mendelssohn en Liszt mee over de schouders vanb Beach. Maar wat zou het: de muziek kent heel fraaie, vooral poëtische momenten.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianoconcert; Symfonie in e Gaelic. Alan Feinberg met het Nashville symfonie orkest o.l.v. Kenneth Schermerhorn. Naxos 8.559139.

 

Pianokwintet; Pianotrio in a; Thema en variaties voor fluit en strijkkwartet. Helen Keen en Ambache. Chandos CHAN 9752.

 

Pastorale voor blaaskwintet; Strijkkwartet op. 89; Vioolsonate; Schetsen voor piano; Dreaming. Ambache. Chandos CHAN 10162.

 

Pianowerken. Joanne Polk, Arabesque Z 6693, 6704en 6721.