Componisten portretten

BLISS

 

BLISS, ARTHUR (1891 – 1975): HOOFD MUZIEK BBC IN DE OORLOGSJAREN

 

 

 

De in Londen geboren Bliss ontving zijn muzikale opleiding in zijn geboortestad aan het Royal college of music bij Vaughan Williams en Holst. In 1921 werd hij zelf docent aan dat instituut, maar al in 1923 vestigde hij zich in Californië. In 1925 keerde hij weer terug naar Engeland waar hij onder meer van 1941-1944 hoofd van de muziekafdeling van de BBC was,

 

Zijn muziek was aanvankelijk verwant aan de stijl van Ravel en Stravinsky, maar kreeg later een romantischer inslag. Bliss componeerde balletmuziek (o.m. Checkmate uit 1936), filmmuziek, orkestwerken, kamermuziek en liederen.

 

Het pianoconcert is een kernachtig werk uit 1939 in de ware negentiende eeuwse romantische traditie en zou aanspraak kunnen maken op een titel Brittish Emperor concerto. De Colour symphony is een heel effectief werk waarin het gaat om een muzikale abstrahering van de vier heraldische kleuren; het ballet  Adam Zero is in wezen een allegorie over de continue levenscyclus.

 

Het klarinetkwintet uit 1932 kan gelden als hèt meesterwerk van Bliss.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianoconcert. Noel Mewton-Wood met het Utrechts stedelijk orchest o.l.v. Walter Goehr. British music society MBS 101 CDH.

 

Adam Zero; A colour symphony. Northern philharmonia o.l.v. David Lloyd-Jones. Naxos 8.553460.

 

Checkmate; 5 Dansen. West-Australisch symfonie orkest o.l.v. Hans-Hubert Schönzeler. Chandos CHAN 6576.

 

Filmmuziek bij Caesar and Cleopatra, Royal palaces; Things to come; War in the air; Welcome the queen. BBC filharmonisch orkest o.l.v. Rumon Gamba. Chandos CHAN 9896.

 

Klarinetkwintet; Strijkkwartet nr. 2. David Campbell met het Maggini kwartet. Naxos 8.557394.

 

Hobokwintet; Pianokwartet; Altvioolsonate. Nicolas Daniel, het Maggini kwartet met Peter Donohoe en Julian Rolton. Naxos 8.555931.