Componisten portretten

GEORGE CRUMB (1929 - 2022) IN MEMORIAM

George Crumb In memoriam (1929 – 2022)
 
De Amerikaanse componist (24 oktober 1929 – 6 februari 2020) vulde zijn composities als een ekster met een reeks instrumentale en menselijke klanken waarvoor hij graag teruggreep op tradities uit zijn geboortestreek Appalachia en uit Azië. Hij verwierp de twaalftoonstechniek en andere modernistische tendensen en ontwikkelde zijn eigen kleurige, compacte stijl waarin de stemming uiteenliep van vredig tot nachtmerrieachtig. Hij componeerde heel lang door. Zijn negentigste verjaardag werd in Lincoln Center gevierd het zijn Slagwerkkwartet. Hij won Grammy’s en de Pulitzer Prize.
‘The apocalypse’ was een van zijn laatste composities uit 2019 voor het Kronos-Kryptos ensemble. Het werk heeft vier delen: ‘Easter dawning’,’Ghostly barcarolle’, ‘Drummers of the apocalypse’ enn ‘Appalacian echoes’. In het derde deel daarvan gaan vier bastrommen uit alle macht hun gang. 
Algemeen bekend en gevierd werd Crumb in 1970 met zijn Strijkkwartet ‘Black angels’ als reactie op de Vietnamoorlog. Interessant zijn ook zijn Liederen ‘Drones and refrains of death’, uitgevoerd door het Ensemble New Art o.l.v. Fuat Kent. 
Meer in de rubriek CD Recensies.