Componisten portretten

CHAMINADE

 

CHAMINADE, CÉCILE (1857 – 1944): DE BETERE SALONMUZIEK

 

 

 

Chaminade studeerde privé bij Goddard en andere docenten aan het Parijse Conservatorium; ze had haar eerste openbare optreden toen ze 18 was. In de jaren 1880 schreef ze verschillende substantiële werken, waaronder een orkestsuite, een ‘symphonie dramatique’ Les amazones, een concertstuk voor piano en orkest en een opéra comique.

 

Daarna kwam weinig meer uit haar pen behalve een behoorlijk aantal pianowerkjes en liederen die best charme bezitten, maar niet echt groots zijn; mogelijk deed ze precies wat in haar tijd van een vrouwelijke componist werd verwacht. Ze ondernam wel veel tournees, o.m. in Engeland (na 1892) en de V.S. (1908).

 

Aan haar vakmanschap, aan haar talent voor gracieuze melodieën, haar inventiviteit en haar gave om goed voor de piano te schrijven hoeft geen twijfel te bestaan. Geen wonder ook dat ze op dit gebied een en ander aan Chopin en Schumann te danken heeft. Ook de werken voor viool en piano en voor twee piano’s bezitten onverwachte sprankeling.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianowerken. Peter Jacobs. Hyperion CDA 66846.

 

Werken voor viool en piano en voor 2 piano’s; liederen. Nils-Erik Sparf, Anne Sofie von Otter, Bengt Forsberg en Peter Jablonski. DG 476.7110.