Componisten portretten

CHAUSSON

 

CHAUSSON, ERNEST (1855 – 1899): FRANS-DUITS INTERMEDIAIR

 

 

 

In tegenstelling tot de invloeden die hij onderging van César Franck, gaf Chausson in zijn werken germanofiele diepzinnigheid geen centrale plaats, maar filterde hij als het ware zijn van verlangen vervulde melodische invallen door een van Berlioz overgenomen spanbreedte van zijn afbakening. Daarmee werd hij muziekhistorisch beschouwd een schakel tussen de Schola cantorum van Franck en Debussy.

 

Chausson groeide vrij zorgeloos op en ging zich pas na een rechtenstudie geheel aan de muziek wijden. Hij studeerde aan het Parijse Conservatorium bij Massenet, bezocht Duitsland om met Wagners muziek kennis te maken en verkeerde in Parijs met mensen als Mallarmé, Debussy, Albéniz en Cortot. Hij kwam al op te jonge leeftij tragisch om het leven bij een fietsongeluk.

 

Dat zijn door een gedicht van Toergenjev geïnspireerde Poème voor viool en orkest en zijn liederen soms een wat te sentimentele indruk wekken, ligt meer aan de vertolkers dan aan de componist.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie; Soir de fête; La tempête; Viviane. BBC filharmonisch orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Chandos CHAN 9650.

 

Poème voor viool en orkest; Poème de l’amour et de la mer. Yan Pascal Tortelier c.q. Linda Finnie met het Ulster orkest o.l.v. Yan Pascal Tortelier. Chandos CHAN 8952.

 

Concert voor viool, piano en strijkkwartet. Christian Ferras, Pierre Barbizet en het Parrenin kwartet. EMI 764.365-2.

 

Liederen. Felicity Lott, Ann Murray, Bernadette Greevy, het Chilingirian kwartet en Graham Johnson. Hyperion CDA 67321/2.