Componisten portretten

CLEMEMS NON PAPA

 

CLEMEMS NON PAPA, JACOB (ca. 1510/5 – ca. 1555/6): RAADSELACHTIGE VERSCHIJNING

 

 

 

Over het leven van Clemens non papa (eigenlijke naam: Jacques Clément) is maar weinig met zekerheid bekend. In 1544 wordt hij zangmeester aan de St. Dantius in Brugge waar hij maar een jaar bleef, in 1550 is hij als zanger en componist werkzaam bij de O.L. Vrouwe broederschap en ’s Hertogenbosch. De bijnaam ‘non papa’ heeft hij waarschijnlijk aangenomen ter onderscheiding van de dichter Jacobus Papa, een plaatsgenoot van hem, maar nauwelijks ter onderscheiding van paus Clemens VII die in 1534 was gestorven.

 

Clemens is een heel vruchtbaar componist geweest die naast een vijftiental missen en een zelfde aantal magnificats enige honderden motetten en chansons schreef. Verder kregen zijn driestemmige Souterliedekens op de berijmde psalmvertaling van Willem van Nievelt de nodige bekendheid.

 

Clemens behoorde tot de belangrijkste componisten uit de vierde Nederlandse School. Als zestiende eeuwer had hij een heel persoonlijke, rijke stijl.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Missa Pastores quidnam vidistis; Motetten Pastores quidnam vidistis; Ego flos campi; Pater peccavi; Tribulationes civitatum. Tallis scholars o.l.v. Peter Phillips. Gimell CDGIM 013.

 

Missa en motet: Ecce quam bonum; Motetten Accesserunt ad Jesum; Carole, magna est; Job tonso capite; Pascha nostrum; Veni electa mea. Brabant ensemble o.l.v. Stephen Rice. Signum SIGCD 045.