Componisten portretten

DOHNÁNYI

 

DOHNÁNYI, ERNÖ (VON) (1877 – 1960): VEEL VROLIJKS

 

 

 

De Hongaarse componist Dohnányi – vader van de ex-burgemeester van Hamburg en de dirigenten Christoph en Oliver (von) Dohnányi – manifesteerde zich in het internationale muziekleven als componist en pianist. Hij zette zich zeer in voor de muziek van zijn landgenoten Bartók en Kodály, was werkzaam als pianopedagoog (Georg Solti behoorde tot zijn studenten) en emigreerde in 1944 naar de V.S.

 

Zijn composities verraden de invloeden van Brahms en Liszt, voor zover er een vleugel aan te pas komt wordt veel gevergd van de virtuositeit van de vertolker en bijna steeds is ook sprake van enige muzikale humor. Het bekendst werd en bleef hij dankzij de Variaties over een kinderliedje uit 1914 waarin we – na Mozart – opnieuw Kortjakje horen langskomen. Maar het loont de moeite om meer muziek van deze componist te verkennen.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Variaties over een kinderliedje; ‘Pierrots liefdesklacht uit Der Schleier der Pierrette; Wals-rondo; Vrolijke treurmars; Trouwwals; Suite in f. Howard Shelley met het BBC filharmonisch orkest o.l.v. Matthias Bamert. Chandos CHAN 9733.