Componisten portretten

DUŠEK (DUSSEK)

 

DUŠEK, JAN LADISLAV (1760 – 1812): BOHEEMSE VRIEND VAN MOZART

 Deze Boheemse pianist-componist was uitstekend bevriend met Mozart die bij hem thuis in 1787 in Praag zijn Don Giovanni voltooide. In de jaren 1790 vertoefde hij in Londen waar hij met Haydn bevriend raakte en met John Broadwood, de pianobouwer, voor wie hij in 1797 zijn vijf en een half octaaf omspannende drie sonates op. 36 schreef. Van zijn werk – symfonieën, pianoconcerten, kamermuziek, pianowerken liederen – is helaas vrij weinig gepubliceerd.

De pianosonate in Bes lijkt op Schubert vooruit te lopen en die in c is wel vergeleken met Beethovens Pathétique. De flamboyante Fantasie en fuga zijn opgedragen aan vriend J.B. Cramer (muziekuitgever, tevens ook pianobouwer). In 1799 ontvluchtte Dusek Londen voor zijn schuldeisers (waaronder Da Ponte) en verliet hij zijn jonge vrouw om zich in Hamburg te vestigen.

In de Élégie harmonique betuigt hij een laatste eer aan zijn vriend en broodheer prins Louis Ferdinand van Pruisen die in 1806 in de slag van Saalfeld was gesneuveld (en citeert daarin een van Haydns Sieben letzten Worte). De sonate in As tenslotte ontstond bij ’s componisten laatste bezoek aan Parijs in 1807 (in 1789 behoorde hij daar tot de lievelingscomponisten van Marie Antoinette).

Selectieve discografie

Pianosonates in D, Bes, g en c; Élégie harmonique; Fantasie en fuga; Sonate Le retour à Paris. Andreas Staier. Harmonia Mundi 82876-67377-2.