Componisten portretten

FIOCCO

 

FIOCCO, JOSEPH-HECTOR (1703 – 1743): BRUSSELSE MUZIKANTENFAMILIE

 

 

 

Joseph-Hector Fiocco was het achtste kind van de Venetiaanse componist Pietro Antonio Fiocco die in 1682 naar Brussel verhuisde en in totaal veertien kinderen had van twee echtgenotes. Twee broers van Joseph-Hector, namelijk Pierre-Antoine en Jean-Joseph kregen ook de nodige bekendheid in de muziekwereld, maar hijzelf stak met kop en schouders boven de rest uit. Hij werd eerst ‘sangmeester’ aan de kathedraal in Antwerpen in 1731 als opvolger van Willem de Fesch en vervolgens van 1737 - 1741 kapelmeester aan de Ste. Goedele in Brussel.

 

Fiocco behoort tot de belangrijkste achttiende eeuwse componisten uit de Zuidelijke Nederlanden; hij componeerde missen motetten, lamentaties en klavecimbelmuziek. Zijn muziek doet heel verfrissend aan en het blijkt dat daarin Vivaldi en de Italiaanse stijl in het algemeen harmonieus samengaan met de invloeden van Lully, Couperin, Charpentier en Campra.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Missa solemnis; Motetten Ave Maria; Homo quidam. Solisten, Cappella Brugensis en Collegium instrumentale Brugense o.l.v. Patrick Peire. Naxos 8.557120.