Componisten portretten

GADE

 

GADE, NIELS (1817 – 1890): IN DE GEEST VAN MENDELSSOHN

 

 

 

De in Kopenhagen geboren Gade trad al op jeugdige leeftijd als pianosolist op. In 1871 werd zijn eerste symfonie uitgevoerd en door Mendelssohn die hij in Leipzig ontmoette hooglijk geprezen. In 1844 werd hij daar (naast Mendelssohn) tweede dirigent van het Gewandhausorkest, maar al in 1848 keerde hij naar Denemarken terug waar hij in 1850 de leiding kreeg van de Kopenhaagse Musikforenigingen die hij tot grote bloei bracht. In 1866 werd hij bovendien directeur van het conservatorium. Gade oefende een enorme invloed uit op het Deense muziekleven in de tweede helft van de negentiende eeuw.

 

Als componist voorzag hij de muziekwereld van liefst acht symfonieën, toneelmuziek, koorwerken en liederen. Lange tijd was hij populair met zijn ouverture Efterklang af Ossian. Bovendien harmoniseerde hij veel volksliederen. In de vijfde symfonie komt een rol voor een concertante piano voor. Geen wonder dat veel werk echo’s van Gade’s mentor Mendelssohn bevat. Al zijn werken getuigen van groot vakmanschap.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie nr. 1; Ouvertures Efterklang af Ossian en Hamlet. Deens nationaal omroeporkest o.l.v. Dmitri Kitaenko. Chandos CHAN 9422.

 

Symfonieën nr. 1 en 8. Stockholm symfonie orkest o.l.v. Neeme Järvi. BIS CD 339.

 

Symfonieën nr. 3 en 4. Stockholm symfonie orkest o.l.v. Neeme Järvi. BIS CD 338.

 

Octet; Sextet. Berlijns filharmonisch strijkoctet. MDG 308.1102-2.

 

Strijkkwartetten nr. 1-3. Kontra kwartet. BIS CD 516.

 

Orkestliederen. Solisten met het Deens omroep (kamer)orkest o.l.v. Stefan Parkman c.q. Dmitri Kitaeno. Chandos CHAN 9075.

 

Korsfarerne. Solisten, koor en Aarhus symfonie orkest o.l.v. Frans Rasmussen. BIS CD 465.