Componisten portretten

GALUPPI

 

GALUPPI, BALDASSARE (1706 – 1785): BAROKOPERA’S EN PIANOWERKEN

 

 

 

Galuppi, leerling van Lotti, was een van de populairste en succesvolste Venetiaanse achttiende eeuwse componisten en oogstte veel lof voor zijn opera’s van Burney in diens reisverslagen. Hij prees de verfijnde melodieën en de dramatische effecten. Aan het begin van de jaren veertig achttiende eeuw was Galuppi in Londen, waar hij veel succes had met opera’s als Scipione in Cartagine en Sirbace.

 

Terug in Venetië werd hij benoemd tot kapelmeester van de San Marco in 1762; hij kreeg toen ook meteen de leiding van het conservatorium degli incurabili. Van 1765 – 1786 verbleef hij op uitnodiging van Catharina de Grote aan het hof in St. Petersburg

 

In La diavolessa gaat het om niet ongebruikelijke persoonsverwisselingen en Machiavelliachtige tactieken voordat alles in de beste opera buffa stijl eindigt met een happy end. Dat hij in Il mondo alla roversa met Goldoni als librettist samenwerkte, resulteerde vanzelfsprekend ook in een komische opera, waarin de wereld inderdaad op zijn kop staat. De ondertitel luidt: Le donne che commando en inderdaad nemen de vrouwen het heft in handen. Andere opera’s die in samenwerking met Goldoni ontstonden zijn  l’Arcadia in Brenta (1749), Il filosofo di campagna (1751) en Le nozze (1755); Il re pastore daarentegen heeft een libretto van Metastasio..

 

Van Galuppi’s ongeveer negentig pianosonates is alleen de vijfde redelijk bekend en dat vooral omdat Michelangeli hem op zijn repertoire had. Het werk lijkt bij eerste kennismaking een toonbeeld van eenvoud, maar is in wezen doorgecomponeerd, vernuftig gebaseerd op steeds terugkerend materiaal

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianosonate nr. 5. Arturo Benedetti Michelangeli. Decca 417.772-2.

 

Motetten Arripe alpestri ad vallem; Confitebor tibi, Domine. Gérard Lesne, Véronique Gens, Peter Harvey met Il seminario musicale. Virgin 562.413-2 (2 cd’s).

 

La diavolessa. Kremena Dilcheva, Bettina Pahn, Thomas Allen, e.a. met Compagney Berlijn o.l.v. Wolfgang Katschner. CPO CPO 999.947-2 (2 cd’s).

 

Il mondo alla roversa. Solisten met koor en orkest van de Italiaans-Zwitserse omroep o.l.v. Diego Fasolis. Chandos CHAN 0676 (2 cd’s).