Componisten portretten

JACOB

 

JACOB, GORDON (1895 – 1984): KNAP INSTRUMENTALIST

 

 

 

Opgeleid aan het Royal College of music in Londen werd Jacob daar in 1925 leraar. Behalve als pedagoog en componist trad hij ook op als publicist. De bewerkingen die hij maakte van muziek uit de Elizabethaanse tijd voor orkest en harmonieorkest wekten bij hem de belangstelling voor de specifieke eigen kwaliteiten van afzonderlijke instrumenten tot de harmonica aan toe. Hij maakte daar een studie van die is uitgegeven onder de titel Orchestra technique (1931). Geen wonder dat zijn eigen werken, die zijn geschreven in een behoudend modern idioom uitblinken door hun knappe instrumentatie.

 

Jacob schreef een paar symfonieën , een symfonie voor strijkorkest, variatiewerken, concerten voor piano, altviool en hobo, kamermuziek, maar ook militaire muziek, filmmuziek en liederen.

 

Het miniatuur klarinetconcert dat hij op zijn oude dag nog voor Thea King schreef in 1982 is een heel spiritueel  en charmant stuk. Het klarinetkwintet is een veel vroeger stuk uit 1942, speciaal bedoeld voor Frederick Thurston.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Miniconcert voor klarinet en strijkorkest. Thea King met het Seattle Noord West kamerorkest o.l.v. Alun Francis. Hyperion CDH 55069.

 

Klarinetkwintet. Thea King met het Aeolian kwartet, Hyperion CDH 55110

 

Divertimento voor harmonica en strijkkwartet. Tommy Reilly met het Hindar kwartet. Chandos CHAN 8802.

 

Hobokwartet. Sarah Francis met het Engels kwartet. Chandos CHAN 8392.