Componisten portretten

JOACHIM

 

JOACHIM, JOSEPH (1831 – 1907): EIGEN VIOOLCONCERTEN

 

 

 

Als wonderkind trad de Hongaarse violist Joachim, die les had van Hellmesberger, Mendelssohn en David al in Leipzig, later trad hij ook internationaal op. In 1849 werd hij bovendien concertmeester in het orkest van Liszt in Weimar, later (in 1853) nam hij die positie in Hannover waar hij tot 1866 bleef. In 1868 werd hij hoofd van de muziek hogeschool in Berlijn, in 1869 richtte hij het Joachim kwartet op en maakte hij talloze concertreizen.

 

Tussendoor had hij nog tijd om te componeren. Op zijn naam staan onder meer het vioolconcert nr. 2 in Hongaarse stijl, 5 ouvertures (bij voorkeur naar thema’s van Shakespeare),twee vioolconcerten en bekende cadensen voor de vioolconcerten van Beethoven en Brahms. Dat tweede vioolconcert dateert uit 1861 en ontstond dus zo’n 17 jaar voor dat van Brahms, die door Joachim op weg werd geholpen. De solopartij uit zijn eigen werk is nog veeleisender dan die uit het Brahmsconcert.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Ouverture Hamlet. Oslo filharmonisch orkest o.l.v. Mariss Jansons. Simax PSC 1206.

 

Ouverture Henry IV. Oslo filharmonisch orkest o.l.v. Mariss Jansons. Simax PSC 1205.

 

Vioolconcert nr. 2 In Hongaarse stijl. Rachel Barton met het Chicago symfonie orkest o.l.v. Carlos Kalmar. Cedille CD 9000038 (2 cd’s).