Componisten portretten

KANCHELI

 

KANCHELI, GIYA (1935 -     ): TOONT INNERLIJKE LANDSCHAPPEN

 

 

 

Giya Kancheli is de auteur van een zevental symfonieën plus een reeks meest droeve composities waarin de altviool, een klagend koor en een ondersteunend orkest de hoofdrol spelen. Zijn vaderland, Georgië, is een heel andere entiteit dan menig andere Russische regio. Het klimaat, het voedsel, de gewoonten zijn daar heel anders dan wat de Westerling weet van de post Sovjet Unie. Het land grenst aan de Zwarte Zee, Turkije en Armenië, het is een  land met sterk contrasterende bergen en valleien die hun parallel schijnen te vinden in het innerlijke landschap van Kancheli’s muziek.

 

Vrijwel alle werken van deze componist zijn eendelig en duren circa 25 minuten en alle bewegen ze zich tussen de uiterste polen van een diepzinnige, melancholieke meditatie en heftig pulserende energie.

 

Kancheli werk blijkbaar graag net als Schnittke met grote stilistische tegenstellingen, maar hij gaat strenger en gerichter te werk waardoor zijn composities eerder wat weg hebben van de ritualistische wereld van Pärt.  

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonieën nr. 1, 4  en 5. Helsinki filharmonisch orkest o.l.v. James DePreist. Ondine ODE 829-2.

 

Symfonie nr. 3. Londens filharmonisch orkest o.l.v. Franz Welser-Möst. EMI 555.619-2.

 

Symfonieën nr. 3 en 6. Gamlet Gonashvili, Archil Kharadze, Giya Chaduneli met het Georgisch staatssymfonie orkest o.l.v. Dzansug Kakhidze. Olympia OCD 401.

 

Symfonieën nr. 4 Ter herinnering aan Michelangelo en 5. Georgisch staatssymfonie orkest o.l.v. Dzansug Kakhidze. Olympia OCD 403.

 

Beweend door de wind. Kim Kaskashian met het Beethovenhalle symfonie orkest Bonn o.l.v. Dennis Russell Davies. ECM 437.199-2.

 

Morgen- en Avondgebed; Abii ne viderem. Kim Kaskashian, Hilliard Ensmble, Natalia Pschenitschikova en het Stuttgarts kamerorkest o.l.v. Dennis Russell Davies. ECM 445.941-2.

 

Styx. Joeri Bashmet met het St. Petersburgs kamerkoor en het Marijinsky theaterorkest o.l.v. Valery Gergiev. DG 471.494-2.

 

Weeklacht in memoriam Luigi Nono. Gidon Kremer, Maacha Deubner met het Tblisi symfonie orkest o.l.v. Janszug Kakhidze. ECM 465.138-2.