Componisten portretten

KERLL

 

KERLL, JOHANN KASPAR (1627 – 1693): BEROEMDE ORGANIST

 

 

 

De in Saksen geboren Duitse organist en componist Kerll (of Kerl, Kherl, Cherle) was een der grootste organisten uit de zeventiende eeuw. Aanvankelijk trad hij in dienst van de Habsburgse groothertog Leopold Wilhelm, die hem naar Rome stuurde. In Rome, waar hij katholiek werd, studeerde hij bij Frescobaldi en Carissimi. Bij zijn terugkeer werd hij hoforganist in Brussel, vervolgens in 1656 werd hij kapelmeester in München, in 1677 organist aan de Stephansdom in Wenen waar hij leraar was van onder meer Pachelbel. In 1684 keerde hij terug naar München.

 

Van zijn instrumentale composities is helaas behalve een aantal losse stukken en werkgroepen vrij weinig bewaard gebleven; hetzelfde geldt voor zijn klavierstukken.

 

Van zijn vocale kerkmuziek resten onder andere Sacrae cantiones (1669) en enkele missen.

 

De jonge Bach kende en bewonderde het werk van Kerll, Händel leende van hem het ‘koekoek capriccio’ voor een van zijn orgelconcerten waarin ook een nachtegaal voorkomt.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Battaglia; Canzona’s nr. 1-6; Capriccio sopra’ il cucu; Ciaccona; Passacaglia; Ricercata; Toccata’s nr. 1-8. Joseph Kelemen. Oehms OC 362.