Componisten portretten

KERN

 

KERN, JEROME (1885 – 1945): AMERIKAANSE BROADWAY AMUSEMENTSMUZIEK

 

 

 

Kern studeerde onder meer aan het New York college of music, in Engeland en in Duitsland. In 1911 begon hij in zijn geboortestad New York met het schrijven van populaire werken en in 1917 brak hij met groot succes door toen zeven zijn lichte musical comedies tegelijk op Broadway werden gegeven.

 

Zijn bekendste en beste werk is de musical Show boat als beste werk in dit genre uit de jaren 1920 en van evenveel betekenis voor dit genre als Gershwins opera Porgy and Bess.

 

Andere titels in dit genre van Kern zijn The red petticoat, Springtime, Head over heals, She’s a good fellow, Sally en Roberta. Van Kerns filmmuziek zijn te noemen Sweet Adeline, I dream to much, Swingtime, Can’t help singing, Cavalcade. Van zijn songs genoten vooral Look for the silver lining, Long ago and far away, The way you look tonight en All the things you are grote bekendheid.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Ouvertures, filmmuziek. Nationaal filharmonisch orkest en Ambrosian koor o.l.v. John McGlinn. EMI 568.589-2 (2 cd’s).

 

Show boat. Frederica von Stade, Jerry Hadley, Teresa Stratas e.a. met het Ambrosian koor en London sinfonietta o.l.v. John McGlinn. EMI 749.108-2 (3 cd’s).

 

Musical songs. Kiri te Kanawa met London sinfonietta o.l.v. Jonathan Tunick. EMI 754.527-2.