Componisten portretten

KOECHLIN

 

KOECHLIN, CHARLES (1867 – 1951): MUZIKAAL JUNGLEBOOK

 

 

 

Koechlin studeerde aanvankelijk voor ingenieur. Maar ging daarna contrapunt bij Gédalge en compositie bij Massenet en Fauré studeren aan het Parijs’ Conservatorium. In zijn werk bediende hij zich later vrijelijk van allerlei stijlen en technieken. Hij was zijn leven lang gefascineerd door het Jungle book van Kipling en wijdde daar een buitengewoon vierdelig symfonisch gedicht aan dat al met al enige decennia ontstaansgeschiedenis vergde. Het langste en pakkendste deel is ‘La course de printemps’ waarin als het ware de drukkend vochtige hitte van het tropische regenwoud en de bedreigende dierenwereld voelbaar wordt gemaakt. Naar verhouding is het statische ‘La loi de la jungle’ het minst boeiend.

 

In Les heures persanes dat oorspronkelijk voor piano werd geschreven, maar dat ook in georkestreerde versie bestaat (op cd Marco Polo 8.223504) wordt op muzikale wijze een reis van de schrijver Pierre Loti door Perzië in 1900 in dagboekvorm in 16 exotische impressies beschreven.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Le livre de la jungle; 3 Mélodies; 7-Sterren symfonie; L’Andalouse dans Barcelone; 4 Interludes. Berlijns radio symfonie orkest o.l.v. David Zinman c.q. Iris Vermillion, Johan Botha, Ralf Lukas met koor en Duits symfonie orkest Berlijn o.l.v. James Judd. RCA 74321-84596-2 (2 cd’s).

 

Les heures persanes. Kathryn Stott. Chandos CHAN 9974.