Componisten portretten

KOKKONEN

 

KOKKONEN,  JOONAS (1921 – 1996): KERNACHTIGE FIN

 

 

 

Wie zich wel wagen aan het heel eigen idioom van Kokkonen, kan haast niet beter doen dan te beginnen met het wat pretentieus getitelde, maar heel verbeeldingsvolle … durch einen Spiegel… met de ondertitel Metamorphosis voor klavecimbel en 12 strijkers. Il paesaggio is een sfeervolle landschapschildering, het blaaskwintet heeft een uitgesproken levendig karakter en de Sinfonia da camera heeft zijn wortels in het werk van Bartók en Hindemith. Interessant als vervolg op zo’n eerste kennismaking zijn de kernachtige eerste symfonie en de korte liederencyclus De Hades van de vogels. Het celloconcert heeft een lyrische inslag, de vierde symfonie heeft een pittige kern Wie meer van Kokkonen wil horen, vindt nog veel van zijn gading in de BIS catalogus.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Sinfonia da camera; Il paesaggio; … durch einen Spiegel…; blaaskwintet. Lahti symfonie orkest  en –blaaskwintet o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 528.

 

Symfonie nr. 1; Muziek voor strijkorkest; De Hades van de vogels. Monica Groop met het Lahti symfonie orkest o.l.v. Ulf  Söderblom. BIS CD 485.

 

Symfonie nr. 4; Celloconcert; Symfonische schetsen. Torleif Thedéen met het Lahti symfonie orkest o.l.v. Osmo Vänskä. BIS CD 468.