Componisten portretten

LAMBERT

 

LAMBERT, CONSTANT (1905 – 1951): BALLETCOMPONIST EN –DIRIGENT

 

 

 

Constant Lambert studeerde onder andere bij Vaughan Williams aan het Londense Royal college of music. Hij was een vroegbloeier die op zijn zeventiende in Londen muziek ging studeren  en op zijn twintigste al de nodige bekendheid genoot. Hij was de eerste Engelsman die van Diaghilev opdracht kreeg om balletmuziek te schrijven: Romeo and Juliet uit 1926, tevens het begin van een levenslange verbintenis met de balletwereld als componist en dirigent. In 1927 volgde Pomona voor Nijinsky en in 1928 het uiteraard op astrologie gebaseerde Horoscope voor het Vic-Wells ballet waarvan hij naast het dirigentschap van de Camargo Society oprichter en muzikaal leider was van 1931 tot 1947. Later werd de balletgroep omgedoopt in Sadler’s Wells en ondernam Lambert er ook buitenlandse tournees mee.

 

Lambert schreef ook concertwerken met een voorkeur voor antitraditionele smaken richting jazz en Stravinsky. De desbetreffende werken zijn bijvoorbeeld The Rio Grande voor piano, koor en orkest uit 1927, een jazzy koorwerk op een  gedicht van Sacheverell Sitwell, het concert voor piano en nonet uit 1931, de masque Summer’s last will and testament (1932/5).

 

Tot zijn werken behoren verder Music for orchestra (1927), Elegiac blues (1927), Aubade héroïque als herinnering aan een mooie meimorgen in Nederland aan het begin van de Duitse inval; Lambert en zijn balletgroep maakten toen juist een tournee in ons land (1942), Summer’s last will and testament voor bariton, koor en orkest op tekst van de Elizabethan Thomas Nashe (1935) en als verdere balletten o.m. Prize fight (1924), Pomona (1926), het op astrologie gebaseerde Horoscope (1937) en Tiresias (1950). Voor Apparitions (1943) greep hij terug op werk van Berlioz en Liszt, voor Mars and Venus op klavecimbelsonates van Scarlatti.

 

Lambert zette zich bewust af tegen de Engelse traditie en toonde een heel brede belangstelling. Hij werkte ook als muziekpublicist en schreef o.m. Music ho! A study of music in decline.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianoconcert; Suite Merchant seamen; Pomona; Prize fight. David Owen Norris met het BBC concertorkest o.l.v. Barry Wordsworth. ASV CDWHL 2122.

 

Pianoconcert; Suite Horoscope; The Rio Grande. Kathryn Stott, de BBC Singers en het BBC Concert orkest o.l.v. Barry Wordsworth. Decca 473.424-2

 

Aubade héroïque; The Rio Grande; Summer’s last will and testament. English northern philharmonia orkest o.l.v. David Lloyd-Jones. Hyperion CDA 66565.

 

Ouverture The bird actors; Pomona; Romeo and Juliet. Victoria staatsorkest o.l.v. John Lanchberry. Chandos CHAN 9865.

 

Suite Horoscope. English northern philharmonia orkest o.l.v. David Lloyd-Jones. Hyperion CDA 55099.