Componisten portretten

LANGGAARD

 

LANGGAARD, RUED (1893 – 1952): DEENSE SYMBOLIST

 

 

 

Al op elfjarige leftijd debuteerde Langgaard in Kopenhagen als organist en improvisator. Aan aantal tochten naar Berlijn resulteerde in de uitvoering van zijn een uur vergende eerste symfonie (1908/11) door het Berlijns filharmonisch orkest in 1913. De Deense muzikale gemeenschap beschouwde de weliswaar zeer productieve, maar gereserveerde en eenzame componist met de nodige scepsis.

 

Nadat zijn opera Antichrist in 1925 was geweigerd door het Kopenhaagse Koninklijk theater keerde Langgaard het modernisme resoluut de rug toe en ging hij openlijk het Deense muziekleven en de invloed van Nielsen daarop bekritiseren. Hij schreef voortaan muziek onder invloed van Richard Strauss, gekleurd door religie en symbolisme die niet samenviel met de Deense muzieksmaak van rond 1930. Pas in de jaren zestig vorige eeuw ontstond hernieuwde belangstelling voor zijn werk en Sferenmuziek wordt wel beschouwd als een voorloper van de avant-garde uit die tijd.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Sferenmuziek; 4 Symfonische gedichten. Gitta-Maria Sjöberg met koor en orkest van de Deense nationale omroep o.l.v. Gennasi Rozdestvensky. Chandos CHAN 9517.

 

Het einde der tijden; Uit Salomo’s lied; Interdikt; Carl Nielsen, onze grote componist. Nina Pavlovski, Stig Andersen, Per Høyer en Per Salo met koor en orkest van de Deense nationale omroep o.l.v. Gennasi Rozdestvensky. Chandos CHAN 9786.