Componisten portretten

LEH

 

LEHÁR, FRANZ (1870 – 1948): VOORAL DAS LAND DES LÄCHELNS

 

 

 

Lehár tegen de overweldigende overmacht van zijn bewonderaars te verdedigen en het met vocale middelen tegen zijn werk op te nemen, gaat het beste af aan die artisten die het werk van deze componist ‘doodsimpel’ zingen als betrof het Mozart, wat vroeger zelfs niet optimaal Richard Tauber lukte. Maar ooit voerden Elisabeth Schwarzkopf en Nicolai Gedda de operetteliefhebbers met hun interpretatie van de weduwe Hanna Glawari (in het ‘Viljalied’) en haar aanbidder al het paradijs binnen (EMI 567.370-2). Het is dat de bewuste opname kleine coupures bevat en van oudere datum is anders was die eerste keus, maar DG kreeg het werk mèt dialogen compleet en fraaier klinkend op één schijfje.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Walsen Gold und Silber, Eva, Zigeunerliebe, Der Graf von Luxemburg, Giuditta, Die lustige Witwe, Ballsiren. Johann Strauss orkest Wenen o.l.v. Willi Boskovsky. EMI 574.735-2.

 

Das Land des Lächelns. Anneliese Rothenberger, Nicolai Gedda, Renate Holm e.a. met het koor van de Beierse omroep en het Graunke symfonie orkest o.l.v. Willy Mattes. EMI 565.372-2 (2 cd’s).

 

Die lustige Witwe. Cheryl Studer, Boje Skovhus, Barbara Bonney, Rainer Trost, Bryn Terfel, het Monteverdikoor en het Weens filharmonisch orkest o.l.v. John Eliot Gardiner. DG 439.911-2.