LEIFS, JÓN (1899 – 1968): VOORVECHTER IJSLANDSE VOLKSMUZIEK
De IJslandse componist studeerde van 1916 tot 1922 in Leipzig en bleef in Duitsland hangen, waar hij diverse orkesten dirigeerde. Hij schreef muziek op orkestraal, vocaal en pianogebied, bij voorkeur op IJslandse thema’s en hij was een groot voorvechter van de IJslandse volksmuziek. Met zijn Joodse vrouw en twee dochters bleef hij tot 1944 in Duitsland; toen week hij uit naar Zweden.
Baldr is een ‘choreografisch drama in twee aktes’ op een thema uit de Edda dat in 1922 werd behandeld door Storri Sturluson over de strijd tussen Baldr, de zoon van Odin, de mooiste onder de goden en Loki, de vertegenwoordiger van het kwaad. Leifs begon in 1943 aan het werk terwijl hij nog in Nazi Duitsland was (en Loki aan de macht was) en hij voltooide het in 1947, het jaar waarin de vulkaan Hekla uitbarstte. Het laatste deel is daarop gebaseerd; hij gebruikt in dit werk onder meer ‘lurs’, primitieve hoorns en het orkest is aangevuld met aambeelden, kanonnen, rotsen, metalen kettingen en orgel plus carillon.
Selectieve discografie
Orgelconcert; Dettifoss; Fine II; Vaarwel aan het aardse leven; Variazioni pastorale. Björn Steinar Sólbergsson, Loftur Erlingsson, Reynir Sigurdson, het Hallgrims kerkmotetkoor en het IJslands symfonie orkest o.l.v. En Shao. BIS CD 930.
Elegie; Hekla; IJslandse ouverture; Loftr suite; Réminiscence du nord; Requiem. Hallgrims kerkmotetkoor, Schola cantorum en IJslands symfonie orkest o.l.v. En Shao. BIS CD 1030.
Baldr. Gunar Gudbjörnsson, Schola cantorum en het IJslands symfonie orkest o.l.v. Kari Kropsu. BIS CD 1230/1 (2 cd’s).