Componisten portretten

LEKEU

 

LEKEU, GUILLEAUME (1870 – 1894): FIN DE SIÈCLE MUZIEK

 

 

 

De veelbelovende, helaas jong aan tyfus gestorven Belgische componist Guilleaume Lekeu was aanvankelijk autodidact en studeerde filosofie en letteren aan de Parijse Sorbonne, In tweede instantie nam hij compositieles bij Franck en na diens dood bij d’Indy die een grote stimulans voor hem was.

 

Met de cantate Andromède haalde hij in 1891 slechts de tweede prijs van de Prix de Rome. In de Cercle des XX en in violist/componist Ysaye won hij mecenassen die hij dwingend nodig had. Het componeren was voor Lekeu namelijk het bewandelen van een lijdensweg die hij evenwel niet kon ontvluchten. Hij zette de traditie van Franck voort, ontkwam niet aan de invloed van Wagner, schiep een eigen soort fin de siècle stijl en liep met zijn verrijking op harmonisch (chromatisch) en ritmisch gebied vooruit op de impressionisten. Zijn voortijdige dood en zijn strenge zelfkritiek zijn de oorzaak dat weinig werk van hem ter beschikking is. Wat rest zijn o.m. een Adagio voor strijkkwartet en strijkorkest met de ondertitel Les fleurs pâles de souvenir (1891) dat ook in een bewerking van Gérard Inglésia voor pianokwartet bestaat (waarvan het Adagio molto in 5/4 maat en de ondertitel Commentaire sur les paroles du Christ (in de tuin van Gethsemane) heel bijzonder is, twee orkestrale Études symphoniques 1889/90), diverse fragmenten voor strijkkwartet plus een echt zesdelig kwartet met nog echo’s van Beethovens kwartetten, een door d’Indy voltooid pianokwartet (1893), een pianotrio (1890) een bekende vioolsonate, de zg. Ysaye sonate (1892), een cellosonate (1888, ook voltooid door d’Indy), liederen (3 Poèmes, 1892) en pianowerken.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Adagio voor kwartet en orkest (Les fleurs pâles de souvenir); Molto adagio voor strijkkwartet; Larghetto voor cello en septet; Pianokwartet; 3 Poèmes, 1892). Ensemble Musique oblique met Isabelle Veyrier en Rachel Yakar. Harmonia Mundi HMA 90.1455.

 

Pianokwartet; Molto adagio uit strijkkwartet. Jan Michiels met Spiegel kwartet. MDG 644.1266-2.

 

Vioolsonate. Detlef Hahn en John York. ASV CDQS 6158.

 

Pianowerken Lode Devos. Ricercare RIC 94001.