Componisten portretten

LLOYD

 

LLOYD, GEORGE (1913 – 1998): PRODUCTIEVE ENGELSMAN

 

 

 

George Lloyd studeerde eerst viool bij Albert Sammons, maar daarna ook compositie bij Harry Farjeon en aan het Trinity College. Als componist toonde hij zich vruchtbaar in vele genres van concerten, (12) symfonieën, pianowerken, religieuze muziek en opera’s. In het Britse, laat staan het Europese muziekleven was hij ondergewaardeerd en in een laat werk als het celloconcert dat hij op 85-jarige leeftijd in 1997 schreef, klinkt iets van begrijpelijke frustratie daarover mee. Curieus zijn beide vioolconcerten, het ene in de beste Engelse traditie der werken voor strijkorkest, het andere extroverte openluchtmuziek. De jeugdsymfonieën nr. 1-3 zijn luchthartige stukken, de latere weken in dit genre zijn substantiëler. De vijfde is groots van opzet met vijf contrasterende delen. Het werk ontstond in de warme zomer van1947 tijdens een gelukkige periode aan het Meer van Neuchâtel. De zevende heeft een programmatische achtergrond; als basis diende de legende van Proserpine uit de Griekse mythologie.

 

De Symphonic mass (1993) wordt algemeen als Lloyds meesterwerk beschouwd. Het is een behoorlijk groots opgezet werk voor koor en orkest, maar zonder solisten. Dat het Requiem uit 1998 zijn laatste werk is, kan haast geen toeval zijn. Het werk is geschreven voor counter tenor, klein koor en orgel, dus vrij kleinschalig en staat wat dat betreft in fel contrast met de Symphonic mass, maar heel melodieus.

 

Ooit was Lloyd vooral bekend als operacomponist van werken als Iernin (1934), The serf (1938) en John Socman (1951), alle op tekst van zijn vader William Lloyd. Behalve de hieronder gesignaleerde opnamen heeft Albany nog veel meer Lloyd repertoire in de catalogus.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Symfonie nr. 5. BBC filharmonisch orkest o.l.v. George Lloyd. Albany TROY 022-2.

 

Symfonie nr. 7. BBC filharmonisch orkest o.l.v. George Lloyd. AlbanyTROY 057.

 

Concerten voor viool en strijkorkest en blaasorkest. Cristina Anghelescu met het Philharmonia orkest o.l.v. David Parry. Albany TROY 316.

 

Celloconcert. Suite The serf. Anthony Ross met het Albany symfonie orkest o.l.v. David Miller. Albany TROY 458.

 

Requiem; Psalm 150. Exon singers o.l.v. Matthew Owens. Albany TROY 450.

 

A symphonic mass. Brighton festival koor en Bournemouth symfonie orkest o.l.v. George Lloyd. Albany TROY 100.

 

Iernin. Solisten met de BBC singers en het BBC concertorkest o.l.v. George Lloyd. Albany TROY 121/3 (3 cd’s).