Componisten portretten

MACDOWELL

 

MACDOWELL, EDWARD (1860 – 1908): ROMANTISCHE AMERIKAAN

 

 

 

Na aanvankelijk piano te hebben gestudeerd bij Marmontel in Parijs, zette MacDowell zijn studie voort in Wiesbaden en Frankfurt (bij Carl Heimann) en nam hij compositielessen bij Raff aan het Hoch conservatorium in die stad. Liszt hoorde zijn eerste pianoconcert en zijn First modern suite en moedigde hem sterk aan. In 1884hadden Duitse muziekuitgevers al tien van zijn werken gepubliceerd.

 

Na een aantal jaren in Wiesbaden te zijn geweest, vestigde de componist zich in Boston in 1888 om vooral als uitvoerend kunstenaar op te treden. Met zijn Second modern suite en zijn tweede pianoconcert had hij daar en in New York succes. Hij werd algemeen beschouwd als de leidende figuur in het Amerikaanse muziekleven. Tot de composities uit zijn tijd in Boston behoren zijn populaire Woodland sketches, de sonata tragica en de sonata eroica plus een zestal liefdesliederen.

 

In 1896 werd hij de eerste muziekprofessor aan de Columbia universiteit; hij trad op als dirigent en componeerde een aantal van zijn beste pianowerken: Sea pieces, de derde en vierde sonate, New England idyls en de nodige muziek voor mannenkoor. Hij gaf zijn baan aan de universiteit op in 1904, maar bleef wel privéles geven. Na zijn dood werd zijn zomerhuis in Peterborough, New Hampshire, een kunstenaarskolonie (tot op de dag van vandaag).

 

MacDowell was van nature een romanticus met een verbeelding die werd gevoed door de natuur en de literatuur, vooral door Keltische en Noordse legenden. Zijn stijl is vooral ontleend aan Schumann, Grieg, Liszt, Raff en Wagner, Uitgesproken zelfs aan Grieg. Echte Amerikaanse trekken zijn niet te ontdekken, maar de melodische frisheid en de fraaie orkestkleuren imponeren op zichzelf al.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianoconcerten nr. 1 en 2; Second modern suite. Seta Tanyel met het BBC Schots orkest o.l.v. Martyn Brabbins. Hyperion CDA 67165.

 

Pianoconcerten nr. 1 en 2; Hexentanz; Romance voor cello en orkest. Stephen Prutsman en Aisling Drury Byrne met het Iers nationaal symfonie orkest o.l.v. Arthur Fagen. Naxos 8.559049.

 

Pianosonate nr. 4 Keltische; Forgotten fairy tales; 6 Poems after Heine; 12 Virtuoso etudes. James Barbagallo. Marco Polo 8.223633.