Componisten portretten

PLANQUETTE

 

PLANQUETTE, ROBERT (1848 – 1903): MAN VAN CLOCHES DE CORNEVILLE

 

 

 

Planquette, product van het Parijse conservatorium, werd wereldberoemd met zijn operette Les cloches de Corneville (1877) die als eerste productie in het Théâtre des folies 461 opvoeringen had en binnen tien jaar duizend alleen al in Parijs beleefde en ook in het buitenland wel aansloeg. Dat beeld wordt wel enigszins vertekend door het feit dat de theaterdirectie de bezoekers gratis consumpties aanbood.

 

De intrige is een kruising tussen La dame blanche en Martha en de handeling speelt in een oud spookkasteel is best de moeite, maar het werk moet het toch vooral hebben van zijn bekoorlijke melodieën. Bijvoorbeeld van het beroemde ‘Légende des cloches en ‘Chanson du mousse’, een zwierige rondeau-valse. Verder ontbreekt het ook niet aan vrolijke koren, komische nummers en rustieke melodieën.

 

Maar Pierné schreef meer werken in hetzelfde genre: Les voltigeurs (1882), Nel Gwynne (1884), Surcouf (1887), La cocarde tricolore (1892), Le talisman (1893) en Mam’zelle Quat’Sous (1897). Daarvan zou men ook wel eens wat willen horen.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Les cloches de Corneville. Mady Mesplé, Monica Sinclair, Nathalie Stutzmann, Jean Giraudeau e.a. met het Ensemble van de Parijse Opéra comique o.l.v. Jean Doussard. EMI 574.091-2.