Componisten portretten

POUSSEUR

HENRI POUSSEUR (1929 -     ): BELGISCH ELEKTRONISCH COMPONIST 

De Belgische componist had tussen 1950 en 1959 grote invloed als muziekpedagoog. Hij was bij de zuiderburen de eerste die de mogelijkheden van de elektronische muziek inzag en die deze ook in de praktijk bracht. Hij stichtte in 1958 de studio Apelac.Op het gebied van de instrumentale muziek bleek hij sterk te zijn beïnvloed door een merkwaardig retorische afhankelijkheid van het serialisme zoals hij op basis van een libretto van Michel Butor aantoonde in de opera Votre Faust.

“Alles wat we kunnen ondernemen, is onze culturele vooroordelen zo kritisch mogelijk beschouwen en die door een voortdurende confrontatie met het actueel eigen gemaakte en een met deze oriëntatie niet parallel verlopend proces aan de historisch en maatschappelijk bepaalde werkelijkheid aanpassen”. In zijn Faust opera lukte dat Pousseur door de oude clichés en illusies van het muziektheater te vernietigen zodat slechts brokstukken van de handeling overbleven. Het verloop daarvan kon door het publiek worden gestuurd. Maar het gebeurde tevens door een gecompliceerde montage van de citaten die op basis van een surrealistische tot in de uiterste consequentie was doordacht en die in de vorm van een totale demontage van het traditionele cultuurgoed nieuwe scheppende krachten zou moeten vrijmaken.Butor en Pousseur werkten aan deze in 1969 in Milaan in première gegeven ‘opera’ sinds 1960 en BASF heeft het werk kort daarop in lp vorm in de handel gebracht.

Miroir is daaruit een gedeelte van drie stukken voor sopraan en piano dat simultaan met andere op band vastgelegde elementen uit de opera is verschenen. De bewuste volledige opname van deze ‘variabele fantasie over het genre opera’, voorzien van een ‘speelaanwijzing’ verdient het op cd te worden heruitgegeven. 

Discografie

Couleurs croisées; La seconde apothéose de Rameau. Luiks filharmonisch orkest c.q. Musiques nouvelles o.l.v. P Bartholomé. Cypres CYP 4621.

Cycles de vie; Dichterliebesreigentraum; Improvisation; Les temps des surprises. Diverse uitvoerenden. Cypres CYP 4603 en 7602.