Componisten portretten

PREISNER

 

PREISNER, ZBIGNIEW (1955 -     ): VOORNAMELIJK FILMMUZIEK

 

 

 

Preisner is als componist een Poolse autodidact die kunstgeschiedenis studeerde aan de universiteit Krakau. Sinds 1979 werkte hij samen met het beroemde Krakause cabaret Piwnica pod baranami (‘De kelder onder het teken van de ram’). Hij maakte zijn debuut als componist van filmmuziek in 1982 met Prognose pogode (Weersverwachting) en werkte sinds 1985 veel samen met de beroemde regisseur Christoff Kieslowski tot diens dood in 1996.

 

Het succes van Kieslowski’s films, vooral van La double vie de Véronique (1991) en de trilogie Drie kleuren, maar in wat mindere ook van Damage (1993) en The secret garden (1993) leidde tot Preisners bloeiende loopbaan in Europa en de V.S. Zijn Requiem uit 1998 verraadt ook trekken van filmmuziek. Het is geschreven voor vijf stemmen, orgel, strijkkwintet en slagwerk en maakt deels gebruik van de tekst van de Latijnse Missa prop defunctis, maar heeft ook trekken van Gorecki’s derde symfonie of Pärt en van de filmmuziek van Vangelis en Jerry Goldsmith.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Requiem voor mijn vriend. Elzbieta Towarnicka met het Warschau’s kamerkoor en Sinfonia Varsovia o.l.v. Jacek Kaspszyk. Erato 3984-24146-2.