Componisten portretten

RÓZSA

 

RÓZSA, MIKLÓS (1907 – 1995): VOORAL FILMMUZIEK

 

 

 

De Hongaarse componist Rózsa werd opgeleid als pianist en violist, maar componeerde al op jonge leeftijd. In 1931 verhuisde hij naar Parijs waar hij op aanraden van Honegger in 1935 filmmuziek ging schrijven, met name voor de films van zijn landgenoot Alexander Korda. Een van zijn bekendste partituren was voor De dief van Bagdad. In 1940 verhuisde hij met Korda naar de V.S. waar hij voor MGM in de loop der jaren muziek schreef bij ruim honderd films.

 

Maar het is goed hem te herinneren via abstracter werken als zijn concerten en het Tema con variazioni waarmee hij in 1931 de nodige bekendheid verwierf. De essentie van zijn muzikale stijl komt voort uit zijn ervaringen met de Hongaarse volksmuziek en ook de sentimentele lyriek van de zigeunermuziek liet zijn sporen na.

 

 

 

Selectieve discografie

 

Pianoconcert; Celloconcert. Resp. Brinton Smith en Evelyn Chen met het Nieuw Zeeland symfonie orkest o.l.v. James Sedares. Koch 37402-2.

 

Vioolconcert; Celloconcert; Tema con variazioni. Robert McDuffie c.q. Lynn Harrell met het Atlanta symfonie orkest o.l.v. Yoel Levi. Telarc CD 80518.