SAUGUET
componisten portretten

SAUGUET, HENRI (1901 – 1989): VERANKERD IN DE BALLETWERELD

 

Onder de aangenomen naam Sauguet studeerde de in Bordeaux geboren Henri-Pierre Poupard bij Paul Combes in zijn geboortestad orgel, piano en compositie rond 1916. Hij vervolgde zijn compositielessen bij Canteloube in Montauban (1918) en Koechlin (1921) in Parijs.

Dankzij Milhaud kwam hij in contact met Satie en sloot hij zich met Maxime Jacob, Cliquet-Pleyel en Desormière aan bij de École d’Arceuil. Met de première van een eenakter op eigen tekst, Le plumet du colonel (1924), oogstte hij zijn eerste succes, waarna balletopdrachten voor Diaghilev (La chatte, 1927) en Ida Rubinstein (David, 1928). Zijn laatste ballet, Cordelia dateert uit 1952.

In zijn latere werk neigde Sauguet meer naar een neoromantische schrijfwijze, zoals bijvoorbeeld in zijn ballet Les forains (1945). Hij toonde toen ook belangstelling voor musique concrète. De situatie van Sauguet in de cd catalogi is vrij deplorabel. Wat er al van zijn werk is vastgelegd, is verspreid over vele kleine, lastig verkrijgbare labels.

 

Selectieve discografie

La cigale et la fourmi; Les forains; La nuit. Omroeporkest Vancouver o.l.v. Daniel Swift. CBC SMCD 5152.

Mélodie concertante voor cello en orkest. Mstislav Rostropovitch met het Russisch symfonie orkest o.l.v. Henri Sauguet. Russian Disc RDCD 1108.

Non morietur in aeternam. Håkan Hardenberger en Simon Preston. BIS CD 1109.