VERMEULEN, MATTHIJS (1888 – 1967): REVOLUTIONAIR
De reputatie van gevreesd criticus en wildeman van het Nederlandse muziekleven uit de eerste helft van de twintigste eeuw is door sommigen wel vergeleken met de rol die Charles Ives in het Amerikaanse muziekleven speelde; ook Vermeulen had een heel eigen, maar veel minder toegankelijke stijl. Vermeulens loopbaan als componist had beslist te lijden onder de scherpe pen waarmee hij vele prominenten in het muziekleven te lijf ging. Berucht is vooral zijn protest tegen het conservatisme van Mengelberg bij het Concertgebouworkest en de rel die hij daar na het einde van de Eerste Wereldoorlog ontketende na een uitvoering van een Doppersymfonie met de uitroep: “Leve Sousa” die werd misverstaan als een politieke oproep ‘Leve Troelstra”.
Geen wonder dat zijn werk zo lang moest wachten op premières: de tweede symfonie uit 1921 werd pas in 1956 in zijn geheel uitgevoerd. De componist kreeg een eigen website www.matthijsvermeulen.nl
Selectieve discografie
Symfonieën nr. 2 Prélude à la nouvelle journée, 6 Les minutes heureuses en 7 Dithyrambes pour les temps à venir. Residentie orkest o.l.v. Gennady Rozdestvensky. Chandos CHAN 9735.