Componisten portretten

VECCHI

VECCHI, ORAZIO (1550 – 1605): WERELDSE MADRIGALIST

 

Mogen ook de kerkcomposities, de canzonetta’s en madrigalen van de uit Modena stammende Vecchi goeddeels zijn vergeten, de roem van zijn in 1594 voor het eerst opgevoerde madrigaalkomedie L’amfiparnaso is ongebroken. Zelf noemde hij het werk een ‘Commedia harmonica’.

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Lassus toonde Vecchi die wel als maestro di cappella voor de kerk werkte zich meer geneigd tot wereldlijke muziek. Met zijn madrigaalkomedie loopt hij op fascinerende wijze vooruit op de ontwikkeling van de opera gedurende de volgende tien jaar.

In een proloog en drie korte aktes ontwikkelt hij een aardig commedia dell’arte motief, maar gebruikt daarvoor nog geen solisten doch nog een meerstemmige madrigaal vorm.

Destijds was het ’t Deller Consort dat dit werk naar behoren weer tot leven bracht, intussen is het naast de Bolognese uitvoerenden op Naxos ook het Ensemble Clément Janequin dat op Harmonia Mundi HMA 1951461 dit werk recht doet, maar de voorkeur gaat toch lichtelijk uit naar de Italianen die in de oorspronkelijke taal zingen, terwijl Dominique Visse met zijn ensemble Frans gebruikt.

 

Selectieve discografie

L’amfiparnaso. Cappella musicale di Petronio di Bologna o.l.v. Sergio Vartolo. Naxos 8.553312.