Componisten portretten

WEINBERGER

WEINBERGER, JAROMIR (1896 – 1967): BEROEMD DANKZIJ SCHWANDA

 

De Tsjechische componist Weinberger studeerde in Praag bij Kriča en Hofmeister en in Leipzig bij Reger. In 1922 werd hij compositieleraar in Ithaca (V.S.), maar een jaar later keerde hij naar Praag terug en werd hij dramaturg aan het Nationaal theater in Pressburg.

In 1927 vestigde hij de aandacht op zich met de opera Švanda dudák (Schwanda, der Dudelsackpfeifer) die direct een wereldsucces werd en in 17 talen werd vertaald. Hij maakte in dat werk overdadig gebruik van de melodische en ritmische elementen uit de Tsjechische folklore aansluitend bij de muziek van Smetana, Dvorak en Novák. Zijn latere opera’s De geliefde stem (1930) en Wallenstein (1937) zijn geheel vergeten.

In 1937 vestigde Weinberger zich definitief in de V.S. waar hij naam maakte met de variaties en fuga over Under the spreading chestnut tree (1938). Verder schreef hij nog onder meer een Lincoln symphony (1941).  

 

Selectieve discografie

Schwanda, der Dudelsackpfeifer. Matjaz Robavs, Tatiana Monogarova, Larisa Kostyuk e.a. met het Wexford festival koor en het Nationaal Belorus orkest o.l.v. Julian Reynolds. Naxos 8.660146/7 (2 cd’s).